Onderhoud grill

Het Installeren

 Zet de sokkel recht met gebruik van de stelpootjes. Zorg ten alle tijden dat de grillplaat waterpas lig. Het beste is van rand tot rand waterpas leggen, dit omdat de grillplaat schuin afloopt. U kunt met de vuurschaal schuiven totdat de grillplaat waterpas lig.

 

VOOR GEBRUIK

De grill functioneert het beste nadat hij één of twee keer is gebruikt en olie in de plaat is gebrand. Dit vergemakkelijkt het bakproces en beschermt de plaat tegen roesten wanneer deze niet in gebruik is.

Wanneer je voor de eerste keer een vuur stookt is het noodzakelijk om de eerste 20-25 minuten een klein vuur te maken en dit pas hierna te vergroten. Doordat de plaat aan de binnenzijde beduidend warmer wordt dan aan de buitenzijde zal de plaat bij verwarming altijd hol trekken. Wanneer echter bij de eerste keer een te groot vuur gemaakt wordt, dan zal de plaat in de toekomst veel holler trekker dan wanneer dit vuur geleidelijk aan wordt opgebouwd. De plaat moet zich zetten. Na de eerste keer stoken is deze procedure niet meer nodig.

Om te koken kun je het beste plantaardige olie gebruiken met een hoge verbrandingsgraad, zoals zonnebloemolie. Voor een mooie bruin/zwarte kleur op de plaat is het raadzaam bij de eerste keer inbranden echter olijfolie te gebruiken

 

 

DE GRILL

De vuurschaal heeft een brede, platte rand die je gebruikt als een soort tepanyaki of plancha. Vanuit het midden straalt de warmte in een vloeiend verloop uit naar de buitenzijde, waardoor de plaat meerdere kooktemperaturen heeft. De grill ziet er prachtig uit en is een bijzondere en sfeervolle manier om te koken in het bijzijn van je gasten. Of je nu eieren bakt, groenten langzaam kookt of een malse biefstuk grilt, met de grill ontdek je een compleet nieuwe wereld vol mogelijkheden voor buiten koken. 

 

 

 DE GRILL GEBRUIKEN

De grill is zeer gemakkelijk schoon te maken en is vrijwel onderhoudsvrij. Etensresten en overtollige olie belanden in het vuur; even afnemen met een vochtige doek en de grill is weer klaar voor gebruik. De GRILL kan in alle weersomstandigheden buiten blijven staan, afdekken is niet nodig. Dankzij de drie modulaire delen is de grill eenvoudig verplaatsbaar. De drie delen kunnen afzonderlijk opgetild en verplaatst worden. 

 

Temperatuur

Als het vuur in de grill goed brandt duurt het nog ongeveer 30-45 minuten alvorens de maximale kooktemperatuur van circa 250-300 ̊C wordt bereikt. De plaat wordt in het midden het warmst. Waar het hout wordt neergelegd alsmede de wind hebben ook invloed op de plaats waar de plaat het warmst wordt. Bij het opwarmen wordt de plaat enigszins hol richting het midden. Dit heeft geen invloed op het bakproces en als de plaat afgekoeld is trekt deze vanzelf weer recht.

 

Olie


Wanneer de plaat warm begint te worden krab je deze eenvoudig schoon met een spatel om mogelijke olie- of vetresten van het vorige gebruik te verwijderen. Vervolgens wrijf je de plaat weer in met olie en doe je wat extra olie op de plaats waar je gaat bakken. Terwijl je bakt kun je naar behoefte verder olie toevoegen.

 

Houten plankjes

 

Om voedsel langzaam te garen of het een rooksmaak mee te geven kun je de ingrediënten op cederhouten plankjes op de grill plaat leggen.

 

 Het vuur doven

Het is het gemakkelijkste om het vuur uit zichzelf te laten doven. Als je het vuur snel wilt doven, dan kun je ook voorzichtig water in het vuur gieten (dit beschadigt de grill niet maar pas op voor rook en roetwater). PAS OP: De grill kan nog uren na gebruik warm zijn.

 

Schoonmaken

Wanneer de plaat is afgekoeld tot een lauwwarme temperatuur, krab deze dan nog een keer schoon met de spatel en wrijf hem nog een keer in met olie. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en klaar voor het volgende gebruik. De as kan simpel met een stoffer en blik uit de kegel verwijderd worden (zonder de plaat te verwijderen). Pas goed op dat de as volledig is afgekoeld wanneer deze wordt weggegooid.

 

Onderhoud

De grill heeft weinig onderhoud nodig. Hij kan het hele jaar buiten staan zonder afdekking, wel moet er op gelet worden dat het gat in de kegel niet door bijvoorbeeld bladeren of as verstopt raakt. De stalen sokkel en kegel zullen naar verloop van tijd een steeds donkerdere roestkleur krijgen. Deze roestlaag is de bescherming tegen doorroesten. Sterkere roestvorming op de plaat (als gevolg van weinig gebruik of niet goed oliën) kan met een borstel of schuurapparaat verwijderd worden. De plaat ziet er dan weer als nieuw uit. Hoe vaker de plaat gebruikt wordt des te beter deze tegen roest is beschermd, omdat regelmatig olie wordt ingebrand. Dus de beste manier om goed voor de grill te zorgen is deze veel te gebruiken.